Vihkitilaisuus juhlapaikalla

Usean papin kanssa juteltuani tulin siihen tulokseen, että kirkkovihkimiset ovat vähentyneet merkittävästi. Tarkkoja lukuja en osaa sanoa, enkä niitä tähän löytänyt, mutta tämä arvio perustuu minun ja muutaman papin keskusteluun ja kokemukseen.

Tähän voi syitä olla se, että ihmiset eivät enää kuulu kirkkoon, kirkko ei enää ole niin tuttu paikka tai tämä voi perustua vain pelkkiin käytännön syihin. Näitä voivat olla aikataulun helpotus, koristelujen määrä vähenee, eikä kuljetuksia hääparille ja vieraille tarvi järjestää.

Noin 80% hääpareistani päätyy valitsemaan vihkimisen/avioliittoon siunaamisen/siviilivihkimisen nimenomaan juhlapaikalla.

Kuten sanottu, tässä on useita etuja, joihin kuuluu helppous, nopea aikataulu ja romanttisuus. Tilaisuus voi olla yhtä romanttinen ja kaunis, vaikka vihkimistä ei suoritettaisikaan kirkossa. Juhlapaikalla tapahtuva vihkiminen helpottaa vieraiden liikkumista, kuljetuksia ja tavaroiden kanssa siirtymistä. Jos juhlapaikalla yövytään, voidaan huoneiden check-in tehdä ennen tilaisuutta ja näin saada matkatavarat hotellihuoneeseen. Samalla vieraat saavat tilaisuuden virkistäytyä, vaihtaa asua ja korjata lookiaan.

Juhlapaikalla tapahtuva vihkiminen yleensä maksaa 200-500€, riippuen tilanteesta ja paikkakunnasta. Virka-ajan ulkopuolella vihkiminen maksaa 250 € DVV:n kautta.  Lisäksi he laskuttavata vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle. Vihkijän aikataulua voi kysellä ja suunnitella yhdessä, mutta kannattaa varata vihkijä niin ajoissa, kuin mahdollista. Tämän avulla päästään rakentamaan päivä aikataulu vihkitilaisuuden ympärille.

Siviilivihkimisen voi toimittaa laamanni, käräjätuomari ja käräjäviskaali tai käräjäoikeuden notaari, jonka tehtäviin vihkiminen kuuluu. Heidät tavoittaa parhaiten ns. maistraatin tai käräjäoikeuden kautta. Papin saa varattua juhlapaikan kirkkoherranvirastosta.

Vihkitilaisuuden somistuksia on helppo siirtää juhlatilaisuuteen, eli näin säästyy rahaa ja tämä on tapahtuu nopeasti ja helposti, koska somistustiimi on paikalla valmiina. Yleensä esimerkiksi vihkikaaresta tehdään kuvaustausta yhteiskuville ja potreteille. Kukka-asetelmia voidaan käyttää esimerkiksi buffet-pöydän kukkina ja hääseurueen kimppuja lahja- ja vieraskirjapöydän somisteena.

Monet myös ajattelevat, että juhlapaikalla tapahtuva vihkiminen on rennompi tilaisuus. Jokainen tavallaan ja aina hääpalavereissa painotankin pareilleni, että pohtivat rauhassa mikä heidän oma tyyli on. Pyrimme pitämään siitä tyylistä kiinni loppuun asti!

Kuvat: Tuomas Lindroos

Kaunis kiitos myös huikealle parille L&J!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com